Goedevoornemens volhouden?

Gratis e-book met vijf van onze beste tips om van jouw voornemens een succes te maken.


Download
e-book »

Kieskeurige eter? Gratis e-book!

Met tips om van jouw kind (2 tot en met 10 jaar) een goede eter te maken.


Download
e-book »

Week voor de gezonde jeugd

zondag 18 maart 2018

5 tot 12 maart stond in het teken van de Week voor de Gezonde Jeugd. Op uitnodiging van JOGG Leidschendam-Voorburg mochten wij in de Waterlelie in Leidschendam en de Groene Loper in Voorburg aan de slag met het maken van gezonde traktaties. De kinderen hebben een gezonde bananenraceauto geknutseld.

Daarnaast hebben zowel Sarah als Liesbeth voorlichting gegeven over de hoeveelheid suiker in verschillende dranken.

Dranken en gewicht

Er veel keus in dranken. Veel van de dranken die verkocht worden bevatten suiker; frisdrank, siroop en zelfs de vruchtensap. Sommigen bevatten  natuurlijke suikers uit fruit, maar ook dit zijn suikers die zorgen voor toename van gewicht.

Wist je bijvoorbeeld dat een glas cola (200 ml) 5 suikerklontjes bevat en dat een glas sinaasappelsap 4 suikerklontjes per glas van 200 ml bevat?

Via deze dranken krijgen we vaak ongemerkt veel energie binnen en deze vloeibare calorieën zorgen niet voor een verzadigingsgevoel. Als we niet genoeg bewegen om deze extra calorieën te verbranden, dan worden deze omgezet in vetmassa en zorgen daarmee voor overgewicht.

Dranken en mondgezondheid

Tevens zijn suikerrijke dranken niet goed voor de mondgezondheid. De dranken bevatten fruitzuren die  een zuurstoot aan de tanden geven, waardoor het glazuur beschadigd kan raken (tanderosie) en/of suiker waardoor een plaque op de tanden kan ontstaan, dat weer zorgt voor gaatjes (cariës).

Er zijn ook light, 0% suiker of zero dranken. Deze dranken leveren geen calorieën en smaken zoet door het gebruik van zoetstoffen. Echter het (fruit)zuur in deze light frisdranken kunnen het tandglazuur aantasten en daarmee zorgen voor tanderosie. Ze zijn dus niet goed voor de mondgezondheid. Daarnaast mogen kinderen niet teveel dranken met zoetstoffen drinken. Afhankelijk van de leeftijd 1-2 glazen per dag.  

 

Wat geef je kind dan wel te drinken?

Water blijft de beste keuze. Daarnaast mogen kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, 2-3 glazen melk of yoghurt per dag. Tevens kan het water afgewisseld worden met thee zonder suiker.

 

Tips:

  • Leer je kind al meteen op jonge leeftijd water drinken, zo zijn ze er aan gewend.
  • Wil je je kind minder dranken met suikers laten drinken? Laat ze dan langzaam wennen aan steeds minder suikers. Leng de dranken bijvoorbeeld aan met (meer) water.
  • Koop een mooie bidon samen met je kind, waarin het water mee naar school kan nemen.
  • Neem geen dranken mee naar bed en drink niet meer na het tandenpoetsen. Water mag wel
  • Water kan je aantrekkelijker maken door er wat fruit (bijvoorbeeld diepvriesvruchtjes, die meteen als ijsblokje dienen) in te doen. Knijp of pers het fruit niet, want dan komt het fruitzuur en fruitsuiker vrij.
    Een ander leuk idee is een glas water met mint en schijfjes komkommer.
  • Spreek af wanneer je kind siroop, vruchtensap of frisdrank mag hebben , bijvoorbeeld alleen in het weekend en/of op feestjes.
  • Kies voor een ongezoete zuiveldrank, deze hebben minder of geen toegevoegde suikers en leveren daardoor minder calorieën. Ook dranken zoals chocolademelk en vruchtenyoghurtdranken hebben namelijk veel suikers.
  • Thee zonder suiker is caloriearm en (mond)gezond. Let wel: bepaalde theesoorten hebben ook fruitzuren en zijn niet geschikt bij tanderosie.

 

 



Meer berichten