Goedevoornemens volhouden?

Gratis e-book met vijf van onze beste tips om van jouw voornemens een succes te maken.


Download
e-book »

Kieskeurige eter? Gratis e-book!

Met tips om van jouw kind (2 tot en met 10 jaar) een goede eter te maken.


Download
e-book »

De werkdag van Burcu

dinsdag 19 januari 2021

Op 4 december, fietsend naar de Stationsweg bedacht ik me dat ik weer een drukke dag zou hebben. Hier zit ik elke vrijdag van 08:30 tot 16.30 uur.  Mijn agenda zit dan altijd erg vol en ik zie dan veel mensen. December is ook altijd een drukke maand met alles wat moet gebeuren voor het eind van het jaar. Ik ben vaak ook nieuwsgierig welke nieuwe cliënten ik ga zien, omdat hier een grote diversiteit in is op deze locatie, ook qua cultuur en dat is echt mijn specialiteit. Ik had 3 intakes in de agenda staan. Een dag van tevoren had ik al gekeken naar de verwijsreden. Zo bereid ik me altijd voor op een eerste gesprek.

Ochtend

Die ochtend had mijn eerste cliënt haar afspraak verzet, dus ik had nog wat tijd om een aantal dingen voor te bereiden. Mijn tweede cliënt was een man met COPD, die moet afvallen om beter te ademen. Ik zou hem voor de tweede keer zien. Hij was heel erg tevreden over hoe het gegaan was. We hadden vooral afgesproken om de Richtlijnen Goede Voeding toe te passen met aandacht voor het regelmatig eten en het beperken van vetten. Het was hem gelukt om minder koolhydraten, minder vetten en meer eiwitten te eten, waardoor hij langer verzadigd was en minder trek kreeg. Het was hem ook nog eens gelukt om wat af te vallen! Het was een leuk gesprek en hij had veel te vertellen over zijn nieuwe eetpatroon. Ik ben benieuwd wat hij de volgende keer allemaal te vertellen heeft! 

Daarna had ik mijn eerste intake van de dag: een mevrouw van 38 jaar met overgewicht. Ze wilde het zo streng mogelijk aanpakken, omdat ze lange tijd veel heeft gesnoept en wat kilo’s is aangekomen. We hebben de Grip op Koolhydraten methode toegepast. Dit is een dieet waarbij je koolhydraatbeperkt eet en één keer per dag de mogelijkheid hebt om koolhydraten te eten. We hebben tijdens het gesprek de methode besproken en aanvullend heeft ze schriftelijke informatie en een voorbeelddagmenu gekregen. Ze was heel enthousiast en vond het allemaal goed klinken, dus de volgende keer gaan we kijken of het allemaal gelukt is!

Nou die ochtend ging heel snel voorbij, voor ik het wist was het weer tijd voor pauze. Ik had snel een kopje thee gepakt en even bijgekletst met de huisartsen en de assistenten van de praktijk. Wat kan je toch leuk praten met ze!

Middag

Ook de pauze ging heel snel en ik moest snel weer achter mijn laptop zitten, want we hadden een online meeting houden met alle collega’s van Prima Voeding. Dit doen we regelmatig sinds het coronavirus. Niet perse om het over werk te hebben, maar meer om even bij te kletsen over hoe het met iedereen gaat. Altijd leuk om te weten hoe het met iedereen gaat, aangezien we door de maatregelen nu niet bij elkaar kunnen komen!

Vervolgens had ik weer in mijn agenda gekeken, een aantal vervolgconsulten had ik staan en eind van de middag mijn laatste intake van de week. Daarna nog een kwartier om mijn dag af te ronden. De vervolgconsulten gingen heel snel achter elkaar door. Dit kwam doordat ik de cliënten vaak langer ken, waardoor ik veel te bespreken had. 

Het was tijd voor mijn laatste consult. Mijn cliënt was een jongeman van 13 jaar met weinig interesse en motivatie in gezond eten. Het was voor het eerst dat hij bij een diëtist kwam. Hij vond zelf niet dat hij overgewicht had en was boos op zijn moeder omdat hij hier moest zijn. Moeder maakt zich al enige tijd zorgen om zijn gewicht, maar kon hem maar niet overhalen om een afspraak te maken bij een diëtist. Met moeite was het haar toch gelukt om hem hierheen te krijgen. Aan het begin van het gesprek was hij maar aan het mopperen en negeren. Hij wilde duidelijk geen gesprek aangaan en was helemaal van slag. Toch was het gelukt om hem aan de praat te krijgen door het te hebben over zijn interesses, hobby’s en school. Het gesprek had zich heel mooi voortgezet met veel interactie tussen ons. Het leek ineens alsof we elkaar al maanden kenden. Vervolgens hebben wij de groeicurves en gewichtsverloopkaart erbij gepakt. Hij veranderde zijn mening over zijn gewicht en stelde meteen een aantal vragen. Hij luisterde heel aandachtig naar de adviezen samen met zijn moeder, vol vertrouwen en enthousiasme. We hadden vooral besproken hoe hij porties kan verkleinen, minder suikerrijk kan drinken, minder vet kan beleggen en welke gezonde tussendoortjes hij kan kiezen. Over 2 weken zie ik ze weer op consult, dus ik ben benieuwd hoe het gegaan is! 

De dag was voorbij en het was alweer tijd voor weekend. Achteraf bedacht ik me toch dat het mee was gevallen met de verwachte drukte en wat is het leuk om kennis te maken met diverse nieuwe cliënten! Ik had zelfs een aantal dingen van mijn to do list af kunnen ronden. Oh, wat gaf dat een heerlijk gevoel op vrijdagmiddag!Meer berichten