Goedevoornemens volhouden?

Gratis e-book met vijf van onze beste tips om van jouw voornemens een succes te maken.


Download
e-book »

Kieskeurige eter? Gratis e-book!

Met tips om van jouw kind (2 tot en met 10 jaar) een goede eter te maken.


Download
e-book »

De werkdag van Liesbeth

vrijdag 29 januari 2021

Mijn werkdagen zijn altijd erg afwisselend. Dat komt omdat ik naast de spreekuren, voorlichtingen en congressen waar ik wel eens spreek, ook de randzaken van de praktijk regel als praktijkeigenaar. Ik ben dus niet alleen diëtist, maar ook telefoniste, it-er, HR adviseur, facilitair medewerker, manager, directie, alles in 1. Nooit een saaie dag dus!

Spreekuur
Vandaag heb ik in de ochtend spreekuur. Ik zie de moeder van een baby met een vermoedelijke koemelkallergie voor een intake. Ik stel altijd heel veel vragen om te bepalen welke richting we opgaan.  We bekijken samen welke voeding het beste zou zijn voor hem. En we hebben het over de eerste hapjes en hoe ze dat aan kan pakken. Na ons gesprek maak ik nog een machtiging voor de koemelkvrije flesvoeding. Die is namelijk behoorlijk wat duurder dan gewone voeding, dus fijn als dat vergoed wordt door de zorgverzekering. De volgende dag wordt het dan via het bedrijf waar de aanvraag gedaan is aan huis geleverd.

Daarna zie ik een man die ik voor de 2e keer spreek. Hij had last van opgeblazen gevoel, winderigheid en dagelijks diarree. We zijn vorige keer gestart met het FODMAP dieet. Het is nu 4 weken later en meneer heeft het dieet goed kunnen volgen en een stuk minder klachten. Waar hij eerst een 8 gaf voor de klachten is dat nu een 4. We kunnen dus starten met de herintroductie waar we gaan testen welke productgroepen met FODMAPs klachten geven.

De volgende dame begeleid ik inmiddels al ruim 4 jaar bij haar Diabetes en ook moest zij afvallen. Vandaag heeft is zij precies 45 kilo afgevallen! Wat een mooi resultaat. En waar zij 4 jaar geleden medicatie en insuline gebruikte om de bloedsuikers onder controle te houden, is zij daar nu helemaal vanaf. Apetrots ben ik op haar!

Ik begeleid niet meer zoveel mensen bij afvallen, hoog cholesterol of Diabetes, daar zijn mijn collega’s tegenwoordig veel beter in. Ik zie met name nog kinderen (met allerlei problemen) of volwassenen met darmklachten, coeliakie of een voedselallergie. Maar er zijn mensen die ik al jarenlang begeleid en dat doe ik met veel plezier.

De rest van de ochtend heb ik belafspraken staan. Vanwege corona doen we nu meer via beeldbellen of telefonisch. Ik bel een moeder van een meisje (3) met een vermoedelijke lactose intolerantie. We bespreken hoe de eliminatie van lactose is gegaan en hoe zij weer kunnen herintroduceren om te bepalen of er inderdaad sprake is van een lactose intolerantie. Ik stuur daarvoor een opbouwschema. En we spreken elkaar weer over 2 weken.

De laatste klant in mijn agenda vandaag is een dame met histamine intolerantie. We hebben eerder al een eliminatie van histamine gedaan en ze voelt zich daar veel beter door. Haar jeuk is verdwenen en ook de buikklachten zijn beduidend minder. Als ze producten met meer histamine eet, dan worden de klachten weer erger. Ik geef haar nog enzymen mee die ze kan gebruiken bijvoorbeeld bij uit eten gaan. En we ronden de begeleiding af, omdat zij verder kan met de adviezen die ik heb gegeven en de klachten mooi verminderd zijn.

 

Middag
Ik ga eerst even lunchen en een wandelingetje maken.

Daarna werk ik het spreekuur van vanmorgen uit, maak de dossiers compleet en maak rapportages voor de huisarts of berekeningen van voedingen. Ook heb ik een afspraak staan met een mijn medebestuursleden van de Haagse eerstelijnsdiëtisten. Verder staat de nieuwsbrief maken voor onze junior afdeling op mijn agenda en bel ik nog met één van mijn collega’s om een casus te bespreken.

Ik sluit de dag af met een telefoontje met een huisarts om te overleggen voor ons spreekuur dat daar binnenkort van start gaat. En in de tussentijd heb ik natuurlijk ook heel wat mailtjes weggewerkt en wat facturen betaald.

Weer een lekkere werkdag en veel dingen gedaan. Nu op naar huis waar ik ontvangen word door 3 enthousiaste kinderen en een heerlijke maaltijd gemaakt door mijn man. De dag sluit ik af met een padelles om 21 uur, lekker even ontspannen. (NB deze werkdag was voor ingaan van de avondklok)Meer berichten