dinsdag 13 november 2018
Vaak denken we bij vitamine C aan de vitamine voor onze weerstand. Maar vitamine C doet nog meer:
Vitamine C zit in groenten en fruit. Producten met meer vitamine C zijn koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.
Vitamine C kan verloren gaan doordat het oplosbaar is in water en gevoelig is voor verhitting en zonlicht. Een aantal tips bij het bereiden van groenten en fruit kunnen helpen om meer vitamine C te behouden:
De aanbeveling voor volwassenen is 75 mg per dag. Met de aanbeveling van 2 stuks fruit per dag en 250 gram groenten, krijgen we meer dan voldoende vitamine C binnen.
Een voorbeeld:
Product |
Hoeveelheid vitamine C (in mg) |
1 kleine banaan |
8 |
1 kiwi |
59 |
1 mandarijn |
24 |
250 gekookte groenten (5 opscheplepels) |
35 |
3 aardappelen (van 50 gr per stuk) |
16 |
Totaal |
142 |