vrijdag 6 april 2018
Het thema van deze maand is coeliakie. Volg ons ook op Facebook voor extra berichten en recepten.
Coeliakie (je spreekt het uit als seuliakíé), wat is dat? Coeliakie is een glutenintolerantie. Dat betekent dat je niet tegen gluten kunt. Wanneer iemand met coeliakie wel gluten eet, raakt het slijmvlies van de darm beschadigd, met alle gevolgen van dien. Ook kunnen er andere klachten voorkomen, als depressie, bloedarmoede en botontkalking. De enige oplossing na de diagnose coeliakie is een levenslang glutenvrij dieet.
Wat zijn gluten? Gluten zijn het eiwitcomponent in tarwe, rogge, gerst en kamut. Daarnaast zijn er aantal producten die door kruisbesmetting gluten kunnen bevatten, zoals haver en quinoa.
Wanneer je coeliakie hebt, is het belangrijk om een strikt glutenvrij dieet te volgen. Dit kan soms best lastig zijn. Waar kunnen wij je bij helpen?
Liesbeth is lid van het Diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Sarah is afgelopen week bij de basisscholing geweest van de NCV om volwaardig lid te kunnen worden. Op ons spreekuur kun je terecht voor al je vragen omtrent coeliakie.