dinsdag 4 september 2018
Wist je dat 15 tot 30% van de thuiswonende ouderen ondervoed is?
Op 19 september is de dag van de diëtist. Dit jaar is het thema van deze dag ‘ouderen’. Omdat ondervoeding vaak bij ouderen voorkomt, behandelen we deze maand het thema ondervoeding.
Wat is ondervoeding?
Ondervoeding betekent onbedoeld gewichtsverlies van 5% of meer in de afgelopen maand of 10% of meer in de afgelopen 6 maanden.
Is ondervoeding hetzelfde als ondergewicht?
Nee, ondergewicht en ondervoeding is niet hetzelfde. Ondergewicht is een te laag gewicht voor de lengte (een BMI onder de 18,5). Iemand met ondergewicht is dus erg mager.
Iemand met ondervoeding hoeft niet mager te zijn. Zowel mensen met ondergewicht, overgewicht als mensen met een normaal gewicht, kunnen ondervoed raken. Dus ook wanneer mensen met overgewicht onbedoeld afvallen, is er spraken van ondervoeding.
De oorzaak van ondervoeding is vaak een tekort aan energie vanuit de voeding. Dit gaat gepaard met een tekort aan andere voedingsstoffen, vitaminen en/of mineralen. Het kan komen doordat er daadwerkelijk te weinig voedingstoffen binnen komen. Het kan ook dat er door bijvoorbeeld ziekte een hogere behoefte is aan voedingsstoffen.
Wat is het gevolg?
Het gevolg van dit onbedoelde gewichtsverlies is meestal dat iemand zich moe en futloos gaat voelen. Er is vaak een tekort aan energie-inname. Het lichaam gaat de energie dan ergens anders vandaan halen. Soms kan dit zo ver gaan dat het lichaam een deel van de spieren gaat afbreken. Dit is waarom het zo belangrijk is om ondervoeding op tijd te signaleren. Zo kan er op tijd actie worden ondernomen. Want voldoende spiermassa is erg belangrijk voor de gezondheid.
Bij wie of wanneer komt het voor?
Ondervoeding komt vaak voor bij de oudere mensen. Bij sommige ouderen of zieke mensen neemt de eetlust af waardoor de energie-inname niet meer toereikend is. Bij ziekte is de energiebehoefte soms verhoogd. Dit omdat het lichaam bij ziekte meer energie nodig heeft om te herstellen. Wanneer er dan niks veranderd in de voeding wordt het gewicht lager.
Maar ondervoeding komt ook voor bij mensen die niet oud of ziek zijn. In veel gevallen is er dan geen medische oorzaak, maar sprake van te weinig eten.
Belangrijk is om ondervoeding op tijd vast te stellen. Sommige mensen hebben zich al lange tijd niet gewogen. Dan is het lastig om te weten of en hoeveel het gewicht is gezakt. Maar is kleding, riem of bandje van de horloge losser gaan zitten, dan is het gewicht gedaald.
Wat kunnen we doen?
Belangrijk is om de energie-inname via de voeding te verhogen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat als er nou geen eetlust is?
Een aantal tips zijn:
- Verdeel de voeding goed over de dag. Kleine porties verdeeld over de dag, gaat vaak beter dan een aantal grote porties in een keer.
- Daarnaast is het goed om hoog calorische producten te gebruiken. Wat en hoeveel verschilt per persoon.
- Mocht dit niet voldoende resultaat hebben? Dan kijkt de diëtist of er aanvullende medische voeding nodig is. Dit zijn bijvoorbeeld flesjes drinkvoeding of een poeder met veel kcal. Drinkvoeding bevat in één flesje een heleboel voedingsstoffen. Meestal wordt dit gebruikt als aanvulling op de normale voeding.
Meer informatie en tips zullen volgen. Houdt onze facebookpagina daarvoor goed in de gaten!
Herken je jezelf of iemand anders hierin? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. Bij ondervoeding is het belangrijk dat er snel actie wordt ondernomen.
Wij komen ook op huisbezoek bij mensen die niet goed ter been zijn en een medische indicatie hebben voor een huisbezoek.