Goedevoornemens volhouden?

Gratis e-book met vijf van onze beste tips om van jouw voornemens een succes te maken.


Download
e-book »

Kieskeurige eter? Gratis e-book!

Met tips om van jouw kind (2 tot en met 10 jaar) een goede eter te maken.


Download
e-book »

Moeilijke eter? Wij geven wat tips

woendag 25 juli 2018

 

Is jouw kind een moeilijke eter, eet het slecht mee met de warme maaltijd? En lukt het daardoor niet om je kind gezond te laten eten? Dit zijn problemen die wij vaak tegenkomen op ons spreekuur.

We geven je vast een aantal tips waarmee je aan de slag kunt om er voor te zorgen dat je kind beter en gezonder gaat eten.

Vaak gaat het mis bij de warme maaltijd. De warme maaltijd is een belangrijke maaltijd. Al zijn de andere maaltijden ook belangrijk voor een gezond en volwaardig voedingspatroon. Tijdens de warme maaltijd worden meestal de groenten gegeten. In groenten zitten vitamines en mineralen. Ook wordt er tijdens de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger gegeten. Hier zitten eiwitten in die belangrijk zijn voor de groei van je kind. Daarnaast zit er in vis essentiële vetzuren die goed zijn voor de hersenontwikkeling van je kind.

Hoe zorg je er nou voor dat je kind al deze belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt?

 

Tip 1:

Heb geduld!

Waarom? Er zijn kinderen die erg veel last hebben van de peuterpuberteit of de bekende ‘nee’-fase. In deze fase kan het eten een lastig punt worden. Dit gebeurt met name op de leeftijd van 2 jaar. Om die reden is het goed om je kind voor de leeftijd van 2 jaar aan zo veel mogelijk nieuwe voedingsmiddelen te laten wennen, zodat ze dit makkelijker blijven eten. Daarnaast groeit je kind zowel in lengte als gewicht in het 2e levensjaar veel minder snel en heeft daardoor ook minder energie daarvoor nodig. En gaat daardoor minder eten.

 

En ieder mens heeft van nature een voorkeur voor zoete smaken. Kinderen geven daardoor de voorkeur aan zoete voedingsmiddelen. Andere voedingsmiddelen die niet zoet zijn, bijvoorbeeld groenten, moeten kinderen daarom leren eten. Het leren eten kost tijd en vergt geduld van de ouders. Voor het leren eten van nieuwe voedingsmiddelen, moeten kinderen circa 10-15 keer proeven. Pas dan leren ze de smaak kennen. En dat is best vaak! Vaak aanbieden werkt dus. Probeer het ook eens op een andere manier te bereiden. Je kan groenten koken, maar ook grillen, bakken, stomen of klaarmaken in de oven.

Geef dus niet te snel op. Anders wordt het voedingspatroon van je kind wel erg eenzijdig.

 

Tip 2:

Kijk niet alleen naar de hoeveelheid die je kind eet. Vooral belangrijk is dat er veel variatie in de voeding zit.

Eet je kind zijn/haar bord niet leeg? Geen probleem. Kinderen kunnen heel goed hun eigen verzadigingsgevoel bepalen. Jij bepaald wat een kind eet en je kind bepaald hoeveel hij/zij daarvan eet. Mocht je kind zijn bord niet leeg eten, dan is het verstandig om geen vervanging te geven. Geef bijvoorbeeld geen boterham als het bord bij de warme maaltijd niet leeg is gegeten. Kinderen hongeren zichzelf niet uit en zullen dan bij een andere maaltijd meer eten.

Maak je je toch zorgen dat je kind te weinig groenten eet? Denk dan eens aan een kopje zelfgemaakte soep van groenten bij de lunch of geef ze wat rauwkost tussendoor.

 

Tip 3:

Geef niet teveel tussendoortjes of drinken vlak voor de warme maaltijd.

Kinderen hebben maar een kleine maag. Teveel drinken of eten minder dan 1,5 uur voor de warme maaltijd kan ervoor zorgen dat zij al vol zitten, waardoor er dan niet goed gegeten wordt.

 

Tip 4:

Nog een laatste tip: Maak iets leuks van de maaltijd!

Zorg ervoor dat je gezellig met z’n allen eet. En geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen doen vaak dingen na en zo gaat het ook met eten. Eet jij amper groenten, dan is dit ook moeilijk van je kind te verwachten.

Behalve samen eten kan je ook je kind betrekken bij het maken van de maaltijd en bijvoorbeeld met het doen van boodschappen. Of maak een leuk vormpje op het bord van de groenten. Salade in de vorm van een gezichtje is bij de kinderen van Liesbeth altijd een groot succes en de bordjes gaan schoon leeg. Er moeten zelfs eerst foto’s van gemaakt worden.

En schep niet teveel op, kinderen hebben niet zoveel nodig. Mochten zij nog trek hebben kan er altijd later nog meer opgeschept worden, bijvoorbeeld van de groenten.

 

Succes met het toepassen van de tips. Werkt dit nog niet bij jouw kind en wil je meer begeleiding om je kind gezonder te laten eten? Maak dan een afspraak op het spreekuur bij een van onze kinderdiëtisten: Liesbeth of Sarah. Je kan terecht op onze locaties in Voorburg of Den Haag.

Wist je trouwens dat een consult voor kinderen volledig vergoed wordt door de zorgverzekeraar en dat de kosten ervan niet onder het eigen risico vallen? Zo zijn er dus voor kinderen geen kosten verbonden aan een consult.



Meer berichten