woendag 22 augustus 2018
Sinds december 2017 hebben wij op onze hoofdlocatie, Raadhuis 49 te Voorburg, een BIA weegschaal. De meeste van onze patiënten zijn er enthousiast over. Net als wijzelf trouwens. Ben jij er al op geweest?
Niet iedereen weet misschien wat een BIA weegschaal doet. Daarom een korte uitleg.
Wat doet een BIA weegschaal?
Deze weegschaal meet met behulp van elektronen (bio-elektrische impedantie analyse (BIA)) de samenstelling van je lichaam. Onze weegschaal meet de volgende aspecten:
- Totaal aan lichaamswater: Een groot deel van het menselijk lichaam bestaat uit lichaamswater. Wanneer er ziektes of aandoeningen optreden kan het lichaamswater beïnvloed worden en daardoor uit balans raken. Wanneer we vocht vasthouden heeft dit invloed op het gewicht. Meer vocht in het lichaam betekent meer kilo’s op de weegschaal. We zien dan ook wel verschillen in de vochthuishouding met de warme dagen die we gehad hebben.
- Eiwitten voor spierbouw: Eet jij voldoende eiwitten om je spieren te laten herstellen na het sporten?
- Mineralen voor de botten: Krijg jij voldoende vitamines en mineralen binnen voor sterke botten?
- Gewicht: Natuurlijk wordt ook je gewicht gemeten op deze weegschaal.
- BMI: Met je gewicht en je lengte kan je BMI worden berekend. Hieraan kun je zien of een gezond gewicht, ondergewicht of overgewicht hebt. Maar dit zegt niet alles (zie onderstaande uitleg).
- Vetmassa/vetpercentage: Geeft inzicht in de totale hoeveelheid aan vet in het lichaam.
- Spiermassa: Geef inzicht in de totale hoeveelheid spieren in het lichaam.
- Segmentale spieranalyse: Om inzicht te krijgen in de verdeling van de spiermassa over het lichaam.
- Segmentale vetanalyse: Hiermee kan vast worden gesteld of de hoeveelheid vet goed is verdeeld over het lichaam.
- Visceraal vet: Dit is het vet rondom de belangrijkste organen. Een te hoog visceraal vetgehalte geeft een hoger risico op ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
Waarom gebruiken we deze weegschaal?
Wij gebruiken deze weegschaal omdat dit meer zegt dat gewicht alleen. Regulier wordt met Body Mass Index (BMI) bepaald of iemand ondergewicht, overgewicht of een gezond gewicht heeft. Helaas kun je aan de hand van BMI niet zien wat de lichaamssamenstelling (de verhouding tussen vet en spiermassa) is. Dit geeft soms een vertekend beeld. Een voorbeeld: wanneer je de BMI van een bodybuilder berekend kom je misschien uit op obesitas. Dit komt doordat spieren zwaarder zijn dan vet. Een bodybuilder lijkt hiermee te zwaar. Een meting van vetmassa en spiermassa zou een ander beeld geven. Hieruit zou naar voren komen de vetmassa van de bodybuilder laag is en de spiermassa hoog. De BMI zegt dus niet alles.
Ook voor het verloop is het handig om de lichaamssamenstelling te meten. De eerste meting geeft je inzicht in je huidige lichaamssamenstelling. Je kunt zelf invloed hebben op je lichaamssamenstelling. Sporten en aanpassingen in je voedingspatroon kunnen je lichaamssamenstelling veranderen. Een volgende meting kan inzicht geven in deze veranderingen. Wellicht is je spiermassa verbeterd als gevolg van meer sporten en gezonder eten. Dit is dan leuk om terug te zien in de meting!
Wil jij ook meer inzicht krijgen in jouw lichaamssamenstelling? Ben je van plan gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten? Wij kunnen je hierbij helpen.
Door voedingsadvies te geven en je te coachen. Je behaalde resultaten kun je uiteindelijk terug zien op de meting van de BIA weegschaal. Je krijgt de resultaten altijd via de mail toegestuurd. Zo kan je jouw resultaten goed bijhouden.
Heb je interesse? Maak dan een afspraak op het spreekuur in de Raadhuisstraat in Voorburg bij Liesbeth of Sarah.