Goedevoornemens volhouden?

Gratis e-book met vijf van onze beste tips om van jouw voornemens een succes te maken.


Download
e-book »

Kieskeurige eter? Gratis e-book!

Met tips om van jouw kind (2 tot en met 10 jaar) een goede eter te maken.


Download
e-book »

Beweeg jij volgens het advies van de gezondheidsraad?

vrijdag 26 oktober 2018

Beweeg jij volgens het beweegadvies?
Ja, dan hoor je tot de 45% van de bevolking die aan de richtlijn van het beweegadvies voldoet. Maar 55% van de Nederlanders beweegt dus niet voldoende. En dat terwijl bewegen goed is voor de gezondheid. Het verlaagt de kans op verschillende ziektes. Deze positieve effecten hangen samen de hoeveelheid beweging. Meer bewegen is dus nog beter. Veel stil zitten is een boosdoener. 

Het advies voor volwassenen is:

  • Minimaal 150 minuten (2,5 uur) matig of zware intensieve inspanning per week, verspreid over diverse dagen.
  • Minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balans oefeningen).

Wat is matig of zware inspanning?

Iets is matig intensieve beweging als het een beetje moeite kost. Hierdoor wordt je ademhaling wat sneller. Voorbeelden hiervan zijn wandelen of fietsen. Of een activiteit licht, matig of zwaar intensief is, kun je zien aan de MET-waarde. Matig intensieve activiteiten hebben een MET-waarde tussen de 3 en de 6. Zo is de badkamer schoonmaken 3,5 MET en stevig wandelen (5 km per uur) 4,3 MET.

Voorbeelden van zwaar intensieve beweging (hoger dan 6 MET) zijn voetballen en hardlopen. Hardlopen kost bijvoorbeeld 8 MET.

Op deze website kun je nog meer MET-waarden vinden.

Wat zijn spier- en botversterkende activiteiten?

Spierversterkende activiteiten zijn voor het verbeteren van kracht en vermogen van de skeletspieren. Het kan zowel gaan om krachttraining als een combinatie van kracht- en duuractiviteiten. Voorbeelden zijn: voetbal/buitenspelen, fietsen krachttraining en fitness

Botversterkende activiteiten is het belasten van het lichaam met het eigen lichaamsgewicht. Voorbeelden van botversterkende activiteiten zijn: hardlopen, traplopen, springen, volleybal en dansen. Met fietsen of zwemmen belast je je botten veel minder.

Voor ouderen wordt er ook geadviseerd om balansoefeningen te doen. Deze oefening zijn gericht op het verbeteren van de balans terwijl iemand staat of beweeg. Voorbeelden zijn: op een been staan, een voorwerp van de grond oprapen, yoga of lunges.

Hoelang je achter elkaar beweegt maakt niet uit. Elke minuut telt mee. Dus neem bijvoorbeeld zo vaak mogelijk de trap of loop alvast naar de volgende halte van de bus als je moet wachten. Belangrijk is dat je ademhaling omhoog gaat en dat je in totaal 2,5 uur beweging per week haalt. Meer is altijd beter!

Advies: wissel de verschillende soorten beweging/oefeningen goed af!

Tips:

  • Kies een activiteit die je leuk vind. Vind je bijvoorbeeld dansen leuk? Dan is dat een stuk makkelijker om te gaan doen dan jezelf verplicht richting de sportschool te slepen.
  • Zoek een sport of wandel/fiets-maatje. Samen sporten/bewegen is altijd leuker. Als je een maal de afspraak hebt staan, maakt het ook makkelijker om echt te gaan.
  • Maak een planning. Zorg ervoor dat je aan het begin van de week bedenkt wanneer je de tijd hebt om te bewegen/sporten. Ga je bijvoorbeeld op je fiets naar je werk? Of ga je na je werk nog een stuk wandelen of duik je sportschool in?

Denk er dus voor jezelf over na hoe jij je week indeelt zodat je aan het beweegadvies kan voldoen.
Wil je weten hoe onze diëtist Liesbeth sporten combineert met een druk gezin? Lees dan ook haar blog.

Wij wensen je veel beweegplezier!



Meer berichten